Mužské a ženské role


Domácnost je jednou z nejprobíranějších záležitostí, o kterých se dnes vedou spory. Jedná se o to, že pomalu, ale jistě se ztrácí klasické rozdělení rolí, což vede k tomu, že se najednou ocitáme v situacích, které neumíme řešit. Jedná se totiž o situace, které dříve byly řešeny naprosto beze slov a bez jakéhokoli vysvětlování. Jednoduše byly rozděleny role, které se dodržovaly. Každá z těchto rolí měla poměrně jasně dané úkoly, a tím pádem nebyl prostor pochybovat o tom, kdo má co dělat. S tím, jak se měnil životní styl, musel se zákonitě změnit také přístup k tomuto pojetí.

domov

Najednou se začaly objevovat dotazy, zda jsou tyto úkoly rozděleny rovnoměrně a zda není jedna část méněcenná, a druhá, jestli náhodou nestojí nad ní. Jedná se o velmi složitou otázku, která nemá úplně jasné řešení. Až čas totiž přinese rozluštění, zda bylo lepší to původní nebo to novodobé. Důležité je říct, že změna pohledu na role je přirozená. Vycházela z toho, že se naprosto změnil náš životní styl. Na druhou stranu právě z této ztráty rolí vychází určité problémy. Příkladem toho jsou různé nejistoty v tom, kam míříme a co vlastně od života očekáváme. Vždyť my nemáme ni tušení, co bychom mohli a co můžeme očekávat.

obývací pokoj

Zkrátka, nemáme před sebou jasnou vizi, kterou bychom měli naplnit, a tak dochází k tomu, že nevíme, jakým směrem se můžeme vydat. Právě domácnost, péče o ni, starost naopak o finanční zabezpečení a technickou stránku života je mnohdy rozdělovaná na ženskou a mužskou část, což následně vede ke zpochybňování. Ve výsledku je tak nejlepší právě dobrá komunikace mezi partnery, která vede k tomu, že si tyto složitější situace vysvětlí a rozvrhnou sami mezi sebou, jak jen to pro ně bude nejvhodnější. Právě osobní dohoda je asi tou nejlepší, ovšem také nezjišťuje vždy pozitivní výsledek, ale snad nejlepší možnou cestu.

Doporučené články